”Ziua Stafetei” @Slimnic – bilantul unei inovatii

dsc_0078

Inspectoratul Judetean Scolar din Sibiu si Scoala Gimnaziala din Slimnic au ridicat miza predarii stafetei in acest an. Printr-un parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu, cele doua institutii au introdus un element de noutate in formatul campaniei, acela de instruire a profesorilor si elevilor cu privire la protectia muncii.

Asa cum declarau reprezentantii ITM Sibiu intr-un comunicat de presa emis anterior startului campaniei pe plan local, „integrarea componentei de promovare a normelor de protectie la locul de munca va ajuta la dezvoltarea unei culturi de prevenire a riscurilor si le va oferi o sansa in plus copiilor de a invata, trai si lucra in siguranta”. Din acest punct de vedere,  editia campaniei din Sibiu a reprezentat un proiect pilot, cu posibilitate de extindere la nivel national in cadrul editiei viitoare.

Rezultatele acestei inovatii au fost prezentate intr-un cadru festiv la Scoala Gimnaziala din Slimnic, in data de 18 Noiembrie, in prezenta a peste 70 persoane (elevi, mentori, parteneri).

Cu acest prilej, 10 tineri si-au povestit, pe scurt, experienta preluarii de stafete in cadrul companiilor Scandia Sibiu, Continental Automotive Sibiu, IT Visma, a Inspectoratului Judetean de Jandarmi Sibiu, a ziarului Hermannstädter Zeitung si a altor parteneri.

Tot in cadrul festivitatii au fost rememorate si acele activitati care au facut din Ziua Stafetei la Slimnic un model pentru alte comunitati. De exemplu, in data de 4 Noiembrie, elevii si profesorii au participat la scurte sesiuni de instruire cu privire la utilizarea echipamentului individual de munca si aplicarea masurilor de prim-ajutor. Imagini din cadrul sesiunilor de formare si desenele realizate de catre elevi, insipirate din cunostintele asimilate, au fost prezentate in plen invitatilor la festivitatea de inchidere.

Le multumim tuturor actorilor ce au facilitat implementarea Zilei Stafetei intr-un mod inovator – Inspectoratului Judetean Scolar, Scolii Gimnaziale din Slimnic, Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu, Primariei Comunei Slimnic – precum si acelor institutii interesate de extinderea acestei bune practici la nivel national – Inspectoratului National de Protectia Muncii, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii “Alexandru Darabont” – si ii asteptam sa ne fie alaturi si in cadrul editiei din 2017.

Nu in ultimul rand, le multumim copiilor si tinerilor ce au preluat stafeta, precum si mentorilor care le-au cedat locul, asigurand totodata un cadru sigur pentru experienta lor.