Mentori de renume se implică în Ziua Ștafetei- ediția 2019

Ziua Stafetei promo

În perioada 18 -22 Noiembrie 2019, tineri din toată țara vor prelua slujbele mult visate de la profesioniști care vor să împărtășească din abilitățile și experiența lor. Campania Ziua Ștafetei, inițiată acum 7 ani de Fundația Terre des hommes, promovează dreptul copiilor de a-și alege viitorul și de a-și spune opinia, iar în cadrul ei profesorii îi ajută pe copii să găsească mentori pentru o zi.

Însă mai există o parte a campaniei care este posibilă doar datorită mentorilor de renume (în general din București). Aceștia primesc câte un copil și îi predau ștafeta pentru o zi, așa încât tinerii să aibă acces și în medii aparent mai exclusiviste, precum diplomația.

La această a opta ediție și-au anunțat participarea câțiva mentori de excepție, cărora le mulțumim în numele copiilor. Ei nu pot primi decât câte un copil, de aceea dacă vor exista mai mulți doritori, vom face o selecție și va câștiga cea mai bună scrisoare. (Detalii, mai jos și pe pagina de Facebook).

British Council e cel mai potrivit loc pentru a începe în acest an campania noastră, care a fost inspirată de evenimentul Take Over Day inițiat în Marea Britanie.  Iar dl Nigel Bellingham, director al British Council Romania (Bucharest), a fost primul mentor de renume care a acceptat anul acesta să  „predea” postul său unui copil, timp de o zi (19 noiembrie). Tânărul care ne convinge de interesul său pentru cultura britanică îl va însoți pe directorul British Council în activitatea sa timp de câteva ore și va înțelege astfel rolul lui în promovarea culturii britanice în România.

Și doamna Simona Spinaru, directoarea Institutului Diplomatic Român (București), va primi pe 20 noiembrie, un viitor diplomat. „Abia aștept să împărtășesc din experiența petrecerii ultimilor 18 ani în cadrul acestei meserii frumoase, cum este cea diplomatică”, ne-a transmis ea. Doritorul (un copil între 12-18 ani) trebuie să ne scrie până pe 11 nov. un e-mail în care să ne convingă de interesul său pentru lumea diplomatică.

Un alt mentor de excepție din lumea diplomatică este Ana Maria Curbet, political, economic & communication officer la Ambasada Confederației Elvețiene (București), care va primi un tânăr (între 12 -18 ani) pe data de 22 noiembrie pentru a-i „preda ștafeta”.
O ocazie minunată de a învăța ce înseamnă diplomația și de a participa la câteva întâlniri unde vei învăța codurile diplomatice, lucruri care nu se pot află într-o școală, ci se transmit, de obicei, tocmai prin mentorat. Dacă  ești interesat, scrie-ne  și convinge-ne de interesul tău pentru diplomație și pentru Elveția, în special. Ar fi bine să vorbești engleza (sau franceza/ germana), deoarece vei fi primit și de Excelența Sa Dl Ambasador în cadrul acestei experiențe!

Și meseriile creative sunt reprezentate la nivel înalt la această ediție a opta a Zilei Ștafetei -Corina Leca, Vlad Eftenie, Răzvan Popovici au acceptat să predea ștafeta unui copil, pentru a-i încuraja în deciziile lor.

Răzvan Popovici, violist și director al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, și a decis ca anul acesta să fie unul dintre mentorii din campania Ziua Ștafetei. Pe 20 noiembrie el va întâlni cu bucurie tânăr care vrea o carieră internațională ca muzician. Răzvan este și iniţiator şi director executiv al SoNoRo, o adevărată platformă culturală europeană de mare succes, așa că el va iniția tânărul și în culisele acestui eveniment cultural. Festivalul SoNoRo  a atras tinerii către muzica de cameră (ca în legenda flautistului din Hamelin) în ultimii 14 ani și a fermecat Bucureștiul în fiecare toamnă.

Ca violist, Răzvan ține cursuri de măiestrie în toată lumea, iar din 2018 este profesor invitat al Conservatorului Regal din Antwerp, Belgia.  Dacă o astfel de carieră te inspiră, mai degrabă decât să te intimideze, dacă ai între 12 și 18 ani, ai început deja o carieră muzicală, Răzvan te va primi în universul său, unde veți studia puțin împreună și apoi veți merge împreună în locuri dragi artistului, pentru că de acolo vin inspirația și entuziasmul …

Vlad Eftenie invită un tânăr să i se alăture pe 21 noiembrie în campania noastră, Ziua Ștafetei. Dacă ești pasionat de fotografie și arhitectură, ai șansa de a avea un mentor de excepție în ambele domenii- Vlad Eftenie este lector dr. în Arhitectură, membru al OAR, fotograf pasionat, autor/co-autor al unor numeroase expoziţii de fotografie urbană şi de arhitectură în România și în străinătate. Trimite-ne până pe 11 nov. un email la ziuaștafeta@gmail.com și convinge-ne că te interesează domeniul și ai vrea ca viitorul tău să cuprindă neapărat fotografia sau arhitectura sau poate ambele. Dacă ai peste 16 ani și ai deja o bază de cunoștințe în domeniu, sunt mai multe șanse ca experiența să îți fie cu adevărat de folos. Dar oricum vei învăța de la Vlad să privești în jurul tău cu atenție, delicatețe și pasiune.

Una dintre cele mai spectaculoase meserii este organizarea de evenimente, dar entuziasmul nu este de ajuns. Află de la un specialist în domeniu de ce calități ai nevoie pentru a reuși – Corina Leca te va iniția în tainele organizării de evenimente pentru companii (lansări, team building). Corina este proprietar Take 1 events, firmă cu 16 ani de experiență în evenimente, dar ea este și creatoare de pălării, așa că, dacă această meserie rară te tentează, vei avea și ocazia să-i vizitezi și atelierul, ca bonus. Dacă ai între 12 și 18 ani, scrie-ne un email pentru a ne convinge de interesul tău în organizarea de evenimente până pe 11 nov.

De asemenea, Fundația Terre des hommes, organizatoarea campaniei, deschide porțile copiilor care doresc să afle ce înseamnă să lucrezi într-o organizație non-guvernamentală care crede în drepturile tuturor copiilor și luptă pentru ele.

 

Aceștia sunt doar o parte dintre mentorii din 2019, urmărește pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu alte anunțuri ale campaniei noastre. Terre des hommes încurajează mentorii din toate domeniile să ia parte la această inițiativă și să includă copiii și tinerii în luarea deciziei nu numai acum, ci și pe parcursul anului.

Succes tinerilor și abia așteptăm să vă vedem „la lucru” !

Adresa unde primim scrisorile copiilor este ziuastafeta@gmail.com Vor fi luate în considerare doar emailurile trimise pe această adresă, iar câștigătorul va fi anunțat între 11 și 15 noiembrie.

Ziua Ştafetei” este o campanie a  Fundației Terre des hommes, desfășurată  în fiecare an, în preajma  Zilei Internaționale a semnării Convenției privitoare la Drepturile Copilului ( 20 noiembrie). Anul acesta semnificația sa este cu atât mai mare, cu cât se aniversează 30 de ani de la adoptarea Convenției drepturilor copilului.  Campania este implementată de Fundația Terre des hommes în parteneriat cu instituții de stat și private din toată țara, ce recunosc potențialul deosebit al tinerilor.

 

no replies

Leave your comment