Ediția a VIII-a: aproape 7.000 de copii au preluat ștafeta pentru o zi

 

Fundația elvețiană Terre des hommes a organizat în noiembrie 2019 a opta ediție a campaniei-eveniment Ziua Ștafetei, care a reușit să aducă împreună peste 6.770 de copii din România și sute de mentori din profesiile pe care și le doresc.

Meseriile de care copiii români s-au arătat cel mai interesați sunt polițist, profesor/educator, manichiuristă, make-up artist, jandarm, pompier, mecanic auto, avocat, medic, terapeut, bucătar, ospătar, cosmeticiană, barman, informatician, militar. Nu au lipsit însă din alegerile lor nici profesiuni mai rare: arhitect, judecător, asistent social, lăutar, florar, preot, etnograf, topograf, dansator de dansuri populare, fotograf, muzician, farmacist, excavatorist.

Mentorii au fost găsiți la nivel local de profesori, care au coordonat întregul proces, în timp ce Fundația Terre des hommes a oferit acces copiilor la câțiva profesioniști de renume din București: directorul unui institut cultural, ambasador, fotograf-arhitect, ministru plenipotențiar, consilier politic, organizator de evenimente, manager de cinema, director al unui festival internațional de muzică, deputat. De asemenea, am inclus în grupurile de copii și tineri refugiați, deoarece credem în egalitatea de șanse.

Fundația Terre des hommes a ajutat copiii să deschidă porțile unor instituții precum British Council, Institutul Diplomatic Român, Ambasada Confederației Elvețiene la București, Ambasada Canadei la București, Compania Națională Aeroporturi București. De asemenea, un copil a fost oaspetele deputatului Ovidiu Raețchi și a asistat la lucrările Camerei Deputaților.

Mentorii din meseriile artistice au fost  Răzvan Popovici (violist și director al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo), Corina Leca (proprietar Take 1 events și designer de pălării) și Vlad Eftenie, lector la Arhitectură și fotograf pasionat. De asemenea, au participat la campanie Therme București, ABB Romania, Ringier Romania și Cinema City. La sediul ABB Romania, câțiva tineri au fost primiți și mentorați de angajați și de arhitectul Florin Enache, coordonatorul proiectului #BETTER,  de iniţiativă si responsabilitate în construcţii.

Campania Ziua Ștafetei se adresează copiilor între 12-18 ani și se pregătește cu săptămâni înainte, când profesorii întreabă copiii ce meserii își doresc, apoi caută mentori potriviți și îi roagă pe aceștia să primească tinerii pentru o zi la locul lor de muncă. Scopul campaniei Ziua Ștafetei este de a  promova dreptul copiilor de a-și alege viitorul și de a-și exprima opinia.  Conceptul campaniei este de a implica tinerii și de a-i asculta, nu doar de a-i lăsa să observe, de aceea coordonatorii au grijă ca fiecare copil să aibă un dialog real cu mentorii.

Fundația Terre des hommes mulțumește tuturor coordonatorilor și mentorilor pentru implicare! A fost un mod minunat de a marca cei 30 de ani ai Convenției cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1989.

Campania Ziua Ștafetei a fost implementată de către Fundația Terre des hommes, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

no replies

Leave your comment