De „Ziua Ștafetei” 2017 tinerii decid în locul adulților

20121120_110537

În  perioada 20 – 27 noiembrie, tineri din toată țara vor prelua slujbele mult visate ale unor adulți ce acționează ca modele de profesionalism și care au disponibilitatea de-a împărtăși din abilitățile și expertiza lor. Aceasta este viziunea cu care Fundația Terre des hommes a inițiat evenimentul Ziua Ștafetei

Copiii vor experimenta profesiile visate, învățând să se implice în luarea deciziilor care îi privesc direct. Ziua Ştafetei celebrează dreptul tuturor tinerilor de a participa în societate și se desfășoară în fiecare an în noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a semnării Convenției privitoare la Drepturile Copilului ce are loc pe 20 noiembrie.

Inițiativa, ajunsă în prezent la cea de-a șasea ediție, este implementată de Fundatia Terre des hommes, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, F.O.N.P.C, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, instituții de stat și private din toată țara, ce recunosc potențialul deosebit al tinerilor. Până în prezent mai mult de 12.000 de copii au participat la Ziua Ștafetei.

Conceptul este urmatorul: pentru o zi, tinerii „preiau” meseria visată, pe care au decis că vor s-o experimenteze. Aceasta zi specială este apoi pregatită și organizată atent în organizația respectivă, astfel încât aceștia s-o poată trăi la intensitatea maximă, să fie consultați în domeniul respectiv, să-și exprime propria lor viziune și să experimenteze cu adevărat acea meserie. Profesionistul care predă ștafeta va deveni  mentorul tânărului, având rolul de a ghida și facilita reușita întregii experiențe.

Terre des hommes încurajează companiile și institutiile care iau parte la această inițiativă să extindă maniera în care includ copiii și tinerii în luarea deciziei în această zi specială și dincolo de ea, pe parcursul anului și să exploreze posibilitatea de a-i consulta în domeniile lor specifice de activitate. Să fie inspirați în a crea un spațiu sigur pentru tineri, în care aceștia să poată învăța și să-și poată exprima opiniile.

Ziua Ștafetei „m-a învățat că munca este mai mult pasiune și mai puțin o datorie (Lena,13 ani, criminalista interim) și „m-a ajutat să descopăr că ceea ce-mi doresc, chiar dacă pare îndepărtat, poate deveni o realitate” (Nicoleta,18 ani, jurnalist interim).

Proiectul este dedicat tuturor copiilor și tinerilor cu vârste între 12-18 ani care trăiesc în România.

 

Despre Terre des hommes: Ziua Ștafetei este o inițiativă a Fundației Terre des hommes (Tdh). Înființată în 1960, Tdh este cea mai mare organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Prin intermediul proiectelor sale inovative în domeniul sănătății și protecției, Terre des hommes contribuie anual la asigurarea unui viitor mai bun pentru mai mult de trei milioane de copii și membri ai familiilor lor din circa patruzeci de țări ale lumii. Tdh activează în România începând cu anul 1992. Prin activitățile noastre urmărim scopul de a îmbunătăți viața copiilor defavorizați și a familiilor acestora. Susținem inițiativele de dezvoltare comunitară care fac școlile mai accesibile și atrăgătoare pentru copii, îmbunătățesc accesul la servicii de sănătate de calitate și stimulează mediul de afaceri local. În calitate de partener important pentru autoritățile de stat pentru protecția copilului, susținem elaborarea de măsuri pentru prevenirea separării copiilor de familiile lor și pentru incluziunea socială a copiilor migranți și a minorităților.

no replies

Leave your comment